• Onze school

Onze school

Auris De Weerklank is een cluster 2 school voor leerlingen tussen de 3 en 13 jaar, die door haar regiofunctie open staat voor alle religies. Wij verzorgen onderwijs aan leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en aan slechthorende leerlingen. Leerlingen met een taalstoornis hebben bijvoorbeeld grote moeite met spreken, met woorden onthouden en begrijpen of met duidelijk maken wat ze bedoelen. Om toegelaten te worden tot onze school, moet een leerling een onderwijsarrangement van Auris hebben gekregen.

Onze school

Binnen onze school staat de leerling centraal. Wij dagen elke leerling uit om zijn maximale leerprestaties te halen. Wij hebben een regiofunctie, onze leerlingen komen uit Leiden of uit de omgeving Leiden.

Doelgroepen

Leerlingen van onze school zijn globaal onder te verdelen in twee groepen.

  • Leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)
    Leerlingen met een TOS vormen de grootste groep op onze school. Niet alle leerlingen met een TOS ervaren dezelfde problemen. Er zijn leerlingen die nauwelijks verstaanbaar zijn en leerlingen die moeilijk woorden kunnen vinden. Sommige leerlingen hebben moeite met het begrijpen van taal. Andere hebben problemen met het maken van zinnen.
  • Slechthorende leerlingen (SH)
    Slechthorende leerlingen vormen een minderheid van ons totaal aantal leerlingen. Vaak hebben slechthorende leerlingen ook andere problemen. Problemen in bijvoorbeeld het uitspreken van woorden. Ook kunnen zij taalproblemen hebben of sociaal-emotionele problemen. Slechthorende leerlingen maken gebruik van gehoorapparatuur. Op school is voor hen klassenapparatuur aanwezig.

Zowel leerlingen met een TOS als slechthorende kinderen kunnen bijkomende beperkingen hebben. Het is hierbij van belang dat de onderwijsbehoeften voortvloeiend uit de TOS/SH op de voorgrond liggen.

Wilt u meer weten over onze werkwijze, praktische informatie, afspraken en regels? Klik dan op één van deze onderwerpen in het menu rechts op deze pagina.

Begeleiding op de reguliere school

Begeleiding op de reguliere school

Voldoet uw kind aan de toelatingscriteria voor begeleiding vanuit Auris, dan krijgt uw kind een onderwijsarrangement toegewezen. Bij een ondersteuningsarrangement blijft het kind op de reguliere basisschool. Zo kan het kind de lessen gewoon blijven volgen en toch extra ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van voorbereidende begeleiding op lezen en taal.

Meer informatie
Auris Zorg

Auris Zorg

Auris Ambulante behandeling in gezinnen
De communicatie met een slechthorend kind of een kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) gaat niet vanzelf. Ouders/verzorgers kunnen daarbij thuis tegen diverse problemen aanlopen. Om problemen te voorkomen of snel op te lossen, kan de behandelaar van Auris Ambulante behandeling ondersteunen in de thuissituatie. De behandelaar werkt samen met ouders/verzorgers om de communicatie binnen het gezin te versterken. Ouders/verzorgers dragen op die manier bij aan de behandeling van het kind. De behandelaar stelt samen met hen doelen op die passen bij het kind en bij de eigen gezinssituatie. Hij/zij geeft ook informatie over de TOS of de slechthorendheid en biedt waar nodig cursussen of thema-avonden aan.
Auris Ambulante behandeling in gezinnen is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar, de ouders/verzorgers en het hele gezin.

Een aantal behandelingvormen zijn:

-adviesgesprekken met een ambulant behandelaar;
-coaching van ouders en kind;
-video-hometraining;
-sociale vaardigheidstraining voor gezinnen om het contact en de communicatiemogelijkheden met het kind te verbeteren;
-specifieke logopedie en inzet van spel in het gezin om de communicatie onderling te verbeteren;
-voorlichting over de gevolgen van TOS, doofheid of slechthorendheid;
-voorleescursus, themacursus, thema-avond of familiedag;
-oudercursus om de communicatie met uw kind te stimuleren of cursus in Nederlands met gebaren (NmG);
-lotgenotendagen voor slechthorende kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers;
-workshops voor ouders/verzorgers, broertjes en zusjes van kinderen met een TOS.
Het resultaat is dat ouders/verzorgers samen met de ambulant behandelaar van Auris passende oplossingen vinden en die in de praktijk kunnen brengen.

Het effect van de behandeling is dat ouders/verzorgers zich in staat voelen om:
-de TOS, doofheid of slechthorendheid van het kind te accepteren en begrijpen;
-op een goede manier hiermee om te gaan;
-aan te sluiten bij het communicatieniveau van het kind;
-de communicatie van het kind te stimuleren en te verbeteren.

Naschoolse behandeling STAP Auris Krachttraining

Downloads

Vragen?

Heb je vragen over de school of wil je graag advies? Neem dan contact met ons op.