Leerlingenzorg en ontwikkelingsperspectief
Leerlingenzorg
De ontwikkeling van elke leerling wordt uitgebreid gevolgd. De groepsleerkracht en logopedist volgen de ontwikkeling m.b.v. observaties, gesprekken en d.m.v. toetsen/ tests. Elk jaar wordt gekeken of de leerling voldoet aan de richtlijnen voor een intensief arrangement. Tweemaal per jaar bespreekt de Commissie van Leerlingzorg (CvL) de leerling in de individuele leerlingbespreking. U wordt hiervoor uitgenodigd. Tweemaal per jaar is er de multidisciplinaire groepsbespreking.
Leerlingvolgsysteem en ontwikkelingsperspectief
Leerlingvolgsysteem (LVS) en ontwikkelingsperspectief (OPP)
Elke leerling krijgt onderwijs in een groep. Binnen de groep begeleiden we de leerling aansluitend op zijn/ haar niveau. Daarvoor gebruiken wij naast algemene lesmethodes voor de verschillende vakken een aangepaste didactiek. Hiermee proberen wij de leerling uit te dagen om nieuwe dingen te leren. In het OPP staat welke begeleiding we bieden en aan welke individuele doelen gewerkt wordt. Daarnaast staat er ook welk onderwijsaanbod de leerling krijgt, waarbij wordt afgestemd op de verwachte uitstroombestemming. Van elke leerling wordt een leerlingvolgsysteem bijgehouden (LVS). Hierin worden gegevens bewaard over de vorderingen van de leerling.
Zorgcoördinatie
Zorgcoördinatie
De leerlingzorg wordt op De Weerklank gecoördineerd door de interne begeleiding. Zij begeleiden de leerkrachten bij het afstemmen van het juiste onderwijsaanbod en zijn op individueel niveau betrokken bij de ontwikkeling van uw zoon/dochter. De orthopedagoog kan betrokken worden wanneer er bredere ontwikkelingsvraagstukken spelen.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Heeft u een vraag over het opvoeden en opgroeien van uw kind? Dan kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hier werken verschillende professionals samen, zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg en pedagogen. Iedere medewerker heeft eigen specifieke deskundigheid om u en uw kind te ondersteunen. De medewerkers in het Centrum voor Jeugd en Gezin werken op verschillende manieren samen met school.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
De jeugdgezondheidszorg nodigt de kinderen uit groep 2 en 7 jaarlijks uit voor een onderzoek. Zij kijken of uw kind goed kan horen en zien, hoe uw kind groeit en hoe het zich ontwikkelt. Verder kunt u advies krijgen over bijvoorbeeld voeding, zindelijkheid, gedrag, omgaan met leeftijdsgenoten en het voorkomen van pesten. U kunt altijd contact opnemen voor advies of extra onderzoek. Zij zijn er voor leerlingen van de groepen 1 tot en met 8. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan ook deelnemen aan het overleg van een zorgteam van school.